בדיקת מערכות גילוי אש
ביקורת שנתית, בדיקת ותחזוקת מערכות כיבוי וגילוי אש לפי תקן 1220 חלק 3
על פי דרישות הכבאות וכן חברות הביטוח יש לבצע התקנה של מערכות התראה וגילוי אש בהתאם לתקן 1220 חלק 3. לאחר כשנה מיום הבדיקה, יש לבצע בדיקה, תחזוקה ושירות שנתי למערכות גילוי אש על פי תקן 1220 חלק 11. התקן למעשה מסביר את הפעולות הנדרשות לביצוע שנתי / חצי שנתי, לרבות בדיקה חזותית ופיזית של מכלולי ההגנה, בדיקת מצברים ושאר ציוד שהותקן.
לצפייה בתקן לחצו כאן
ביקורת כיבוי האש (תקן 1220 חלק 3) שלנו כוללת:
- בדיקת ותחזוקת מערכות כיבוי אש
- בדיקת ותחזוקת רכזת גילוי האש
- בדיקת הפעלת חייגן
- בדיקת ותחזוקת גלאי עשן וחום
- בדיקת לחצנים / צופרים וכרטיסי מערכת
- בדיקת כיבויים בלוחות חשמל במידה וקיימים
- התחזוקה כוללת 12 חודשי אחריות. כולל ביקורי טכנאי לצורך איתור תקלות לא כולל חלקי חילוף
תקן 1220
תקן חלק 3 עוסק בהתקנת מערכות גילוי עשן. תקן זה מהווה בסיס לאישור קבלת מערכת גילוי אש ועשן.
תקן 1220 חלק 11, עוסק בתחזוקת מערכות גילוי אש ועשן לאחר התקנה ובדיקה שלהם על פי תקן 1220 חלק 3.
• תקן 1200 חלק 3, עבר רביזיה במהלך שנת 2015 ונכון להיום (2020) תקן זה מחייב התקנת מערכת גילוי אש ועשן.
• תקן 1220 חלק 3, כולל בתוכו נכון להיום מערכת כריזה לפי תקן 1220 חלק 3 ומערכת גילוי אש ועשן.
• תקן 1220 חלק 3 מפצל את רמת הסיכון ל-2 דרגות סיכון שונות וכמו כן הוא כולל בתוכו שתי רמות סיכון של גילוי אש ועשן והן:
• רמת סיכון 1 למקומות שנמצאים בסיכון רגיל
• רמת סיכון 2 למקומות שנמצאים בסיכון גבוה
בתקן 1220 פרק 3 רמת סיכון 1 נכללים:
אולמות ספורט, דיסקוטקים, תיאטראות, בתים, גני ילדים, פעוטונים, בתי מרקחת, מעבדות, בנקים, בתי דואר, מוסכים, אולמות, מרכולים, בתי כולבו, מרכזים מסחריים, חדרי מחשב, מספרות, מאפיות, מעדניות, כרכיות, בתי דפוס, מכבסות, מרפאות, חניוני רכב, מכוני בריאות, בנייני משרדים,
בנייני מגורים, מוסדות חינוך בבניין רגיל, ישנם הסתייגויות בחלק מהמקומות – במידה ובנוי מעל אחד המבנים הללו בית מגורים הוא יכלל ברמת סיכון גבוהה*.
* את הרשימה המלאה ניתן לראות בתקן 1220/3
בתקן 1220 חלק 3 רמת סיכון 2 נכללים:
מעונות ופנימיות, בתי מלון והבראה, מעונות יום, בתי אבות, רבי קומות, משרדים רבי קומות, מוסדות סגורים, בתי סוהר, בתי החלמה, בתי חולים, מחסנים לחומרים דליקים כמו עץ, בדים או נייר. בנייני תעשיה שהמוצר או חומר הגלם הנם דליקים כדוגמת גומי, עץ, מתכת, כימיקלים, נוזלים דליקים, מתכות קלות, חומרי נפץ, חומרים רעילים ועוד.
מהו תקן 1220?
תקן 1220 עוסק בהתקנת מערכת גילוי אש ועשן. עודכן לאחרונה בשנת 2015. התקן קובע כיצד להתקין מערכת שתהיה יעילה ואפקטיבית במצב של דליקה וכמו כן קובע התקן כיצד יש להתייחס לכל מבנה. התקן מחולק לשתי רמות סיכון -1 ו2. למשל, ברמת סיכון 1 צריך להתקין מערכת אזורית, ברמה 2 צריך להתקין מערכת אנלוגית.
מערכת גילוי אש ועשן שהותקנה לפי תקן 1220 חלק 3, על מנת לאשר את עמידתה בדרישות תקן 1220 חלק 3, צריכה לעבור בדיקת מעבדה מוסמכת בסיום ההתקנה. אישור זה מתקבל באיגוד ערים ומהווה אור ירוק לקבלת מערכת גילוי אש ועשן. כיום רמת המערכות הנדרשת על פי התקן הגבוה ביותר כוללת לא רק מערכות גילוי עשן, אלא גן מערכות שחרור עשן, טלפון כבאים ומערכות כריזה. יש לבצע אינטגרציית מערכות בסיום ההתקנה לפני משטר הפעלות, אשר מותאם אישית על ידי ממונה בטיחות ושבסיסיו מהוראות מכ"ר 536. פעולה זו תבוצע ע"י מהנדס בעל זיקה לתחום.
אילו תקנים נכללים בתקן 1220?
קיימים בתקן 1220 שני תקנים רלוונטיים לבעל העסק והם כוללים
• תקן התקנה שהוא תקן 1220 חלק 3
• תקן תחזוקה שהוא תקן 1220 חלק 11
תקן 1220 חלק 11 עוסק בתחזוקתן של מערכות גילוי העשן. מכון התקנים הסמיך חברות לבדיקת מערכות גילוי עשן וחברות אלה רשאיות לבצע בפועל בדיקות למערכות בהתאם להסמכתן. ביקורות לפי תקן 1220 חלק 11 כוללות בדיקה שמתבצעת פעמיים בשנה ולאחר שנה אותה בדיקה מתבצעת לכל מתקן רק על ידי אישור ממעבדה מוסמכת.
בדיקת מערכת גילוי אש ע"י צוות מנוסה
אם אנחנו צריכים להצביע על הדבר הנורא ביותר שיכול להתרחש. הוא אירוע בו מתפרצת דלקה בבניין או במוסד ציבורי ואותן מערכות אשר חשבנו כי ידעו לסייע לנו במידת הצורך, פשוט לא עובדות כמו שצריך. אנחנו הרי יודעים כי התפקיד הראשון במעלה של אותן מערכות לגילוי אש וכדומה, הוא להציל חיים. בדיקת מערכת גילוי אש היא תהליך בו אנחנו רוצים לעבור על כל החלקים של המערכת, לבדוק האם יש סינרגיה בין אותם חלקים, כדי שברגע האמת, נוכל לבטוח בטכנולוגיה שתעזור לנו להתגבר על התקלה. במאמר הבא אנחנו רוצים להסביר איך המערכת הזו מורכבת. מה היא כוללת ומדוע בדיקת מערכת גילוי אש היא לא רק חשובה כיוון שכך דורש החוק. אלא, גם משום שזו, תאפשר לנו לשמור על חיים של אנשים רבים נוספים. רוצים לשמוע עוד? אנחנו כאן כדי לעבור ביחד על כל הפרטים.
בדיקת מערכת גילוי אש מה היא כוללת
נפתח בכך שאותה בדיקת מערכת גילוי אש היא כמובן הדרישה של החוק. החוק בישראל קובע כי אחת לשנה כל בעל עסק חייב לבצע את הבדיקות הדרושות כדי להבטיח כי מערכת גילוי וכיבוי האש אותה התקין בתחילה, אכן פועלת כנדרש. בדיקת מערכת גילוי אש היא בדיקה מקיפה, במהלכה אנחנו בודקים את המצב של כל המערכת על חלקיה השונים. ממה בעצם מערכת לגילוי וכיבוי אש מורכבת:
1. גלאי אש ועשן: כמובן, בלי החלק הזה במערכת בעצם זו לא תהיה שווה דבר. היום אפשר למצוא גלאי עשן מצויינים במחירים משתלמים באופן יחסי. כמובן, חשוב להתקין אותם בצורה נכונה בהתאם למבנה של החלל ומשתנים נוספים.
2. מערכת האזעקה: אנחנו לא צריכים שהמערכת רק תדע כי פרצה שריפה, אנחנו צריכים שהיא תעשה משהו. תיידע אותנו דרך הטלפונים שלנו ותשמיע קול חזק.
3. מערכות לכיבוי אש: לא תמיד המערכות יכולות להיות הפתרון היחיד. אבל הן יכולות להשפריץ מים, לפתוח חלונות וכן הלאה. כלומר, לבצע שורה של פעולות אשר הלכה למעשה ימזערו את הנזק.
אנחנו כאן כדי לעזור לכם
חברת פלג, הנדסת אש, תשמח לסייע לכם. לשתף אתכם בידע וניסיון וכמובן להתקין את המערכת הדרושה. בהמשך, אנחנו מבצעים בדיקת מערכת גילוי אש העומדת בקנה אחד עם החוק הישראלי. למידע נוסף, אנחנו פה.